Tajništvo: (02) 450 38 00 info@konsak.si

Otrok za računalnikom.

Februarja smo zaznamovali mesec varne rabe interneta, orodja, ki je razširilo možnosti informiranja, izobraževanja in zabave, prineslo pa tudi pasti in nevarnosti ter dolgoročne učinke na obnašanje, odnose in zdravje. Posebej skrb vzbujajoče je, ko govorimo o mladih uporabnikih spleta, ki so za mnoge vsebine še premladi. Tudi ni dovolj, da razmišljamo zgolj o času, ki ga preživijo na spletu, ukvarjati se moramo tudi s tem, kaj tam gledajo in objavljajo.

Na spletu je veliko neprimernih vsebin, ki mladim dajejo napačno in popačeno podobo sveta. Za mnoge niso dovolj zreli in lahko utrpijo psihične posledice. Na naši šoli smo se zavzeto lotili te problematike in ji posvetili čas za pogovore z učenci in za seznanjanje s pastmi, ki prežijo na njih.

V intervjuju Radia Maribor so mladi iz mariborskih šol: Osnovne šole Martina Konšaka in Prve gimnazije, pa tudi študentka, ki ne želi biti imenovana, precej odkrito spregovorili o tem, kaj vse vidijo na spletu, kako pogosto pogledajo tja in kam. V pogovoru so sodelovale šolska psihologinja Nina Babič in naši osmošolki Ana in Kirina.

Psihologinja Nina Babič poudarja, da so mladi tehnično zelo vešči, znajo uporabljati telefon in brskati po spletu, a opozarja: “Največja nevarost pa je, ko premladi otroci pridejo v stik z vsebinami, na katere niso pripravljeni. Težko poiščejo pomoč in se pogovarjajo o tem, kar so videli. Pomembno se mi zdi poudariti, da je od odraslih izjemno neodgovorno, da dajo pametni telefon premajhnemu otroku.”

Tilen Dominko z Zavoda Varni internet pravi, da je v povprečju na spletu vsako sekundo 5,4 milijarde ljudi, ki med seboj, torej tudi z našimi otroki, komunicirajo posredno ali neposredno. Pri opozarjanju na vse večji vpliv družabnih omrežjih in na odvisnost od njih, pa je očitno tako, kot pri opozarjanju na posledice podnebnih sprememb: “Na te stvari smo opozarjali že pred 14-imi leti; najprej, ko je prišel Facebook, potem Snapchat, Tik Tok in zdaj še BeReal. Govorimo ene in iste stvari in lovimo lasten rep.”

Kaj pa pravijo mladi? Najbolje da poslušate, kaj so povedali. Na spodnjih povezavah lahko dostopate do prispevka na MMC in na spletno stran Radija Maribor. Vsebina poslušalca ne pusti ravnodušnega in opominja na to, kako pomembno je da se z mladimi pogovarjamo.

Vljudno vabljeni k poslušanju.

https://365.rtvslo.si/arhiv/aktualno-na-radiu-maribor/174940145

https://www.rtvslo.si/radio-maribor/internetu-ni-mar-da-si-otrok/659894

 

 

Prilagodi izgled strani