Tajništvo: (02) 450 38 00 info@konsak.si
Trajanje predmeta: 35 ur
Izvajanje predmeta: 2 uri na teden v enem polletju.
Nosilec predmeta: Goran Tušak

Računalniška znanja, spoznana v preteklem letu, se pri predmetu Računalniška omrežja obnovijo in “spiralno” nadgradijo z novimi, nadvse zanimivimi, vsebinami.

Če si v preteklem letu spoznal, kako lahko z računalnikom elegantno in uspešno urejamo različne dokumente in fotografije, boš letos spoznal veliko zanimivega v zvezi z uporabo svetovnega medmrežja oziroma interneta. Dandanes internet srečamo praktično na vsakem koraku. Poleg stacionarnih in prenosnih računalnikov ga uporabljamo tudi na mobilnih telefonih in igralnih konzolah. Pa tudi na kakšnem malo boljšem hladilniku se ga njade. Marsikdo meni, da je internet samo “deskanje” med različnimi spletnimi stranmi. Zmotno prepričanje! Omrežje interneta namreč omogoča mnoge, nadvse zanimive, storitve.

Nekatere izmed teh storitev boš spoznal tudi ti pri predmetu Računalniška omrežja in sicer:

 • spoznavanje zgodovine oziroma nastanka omrežja internet;
 • seznanitev s strojno opremo, potrebno za dostop do interneta;
 • seznanitev z načinom pošiljanja podatkov preko omrežja ter z najpogostejšimi protokoli;
 • seznanitev z naslavljanjem računalnikov v omrežju;
 • spoznavanje pogostih storitev omrežja internet:
  • world wide web (WWW), brskalniki, iskalniki, meta iskalniki, specializirani iskalniki za iskanje informacij;
  • e-pošta na način strežnik / odjemalec (POP), programi za e-pošto;
  • prenos datotek preko omrežja (FTP);
  • uporaba konferenčnih sistemov (USENET);
 • seznanitev s programi za izdelavo spletnih strani;
 • znali boste izdelati svojo spletno stran.

“Rdeča nit” našega pouka bo izdelava spletnih strani. Vsak učenec bo izdelal svojo osebno spletno stran ter jo objavil na strežniku. Vsi učenci skupaj pa boste izdelali spletno stran na poljubno temo. Pomeni, da bo vsak učenec prispeval svoj delež pri končni podobi skupne spletne strani ali kot radi rečemo: vsak izdelek bo predstavljal kamenček v skupnem mozaiku. Seveda se boste pri snovanju skupne spletne strani navajali na posebno obliko učenja, ki mu pravimo “sodelovalno učenje”. Pomeni, da se boste pri snovanju morali pogovarjati in dogovarjati, kaj in kako boste skupno nalogo naredili. Dosedanje izkušnje kažejo, da so bili ti “mozaiki” vedno nadvse zanimivi in privlačni.

Pouk ROM poteka v moderno opremljeni računalniški učilnici, kjer je na voljo 16+1 računalnikov, LCD projektor, skener, barvni tiskalnik, digitalni fotoaparat, digitalna video kamera in hitra povezava do spleta.

In nenazadnje – v čudoviti svet računalništva te bo uvedel učitelj z bogatimi izkušnjami. Učitelj, ki ve, kaj je za učence dobro in kaj potrebujejo pri svojem vsakdanjem delu.

Torej, kaj še čakaš? Hitro se prijavi, da ne bo zmanjkalo prostora!

:-))

Prilagodi izgled strani