Učenci 7., 8. in 9. razredov, ki obiskujejo izbirni predmet francoščine, so letos od 23. – 27. 10. 2019 obiskali Provanso.

V sredo zvečer smo se odpravili na pot. Prebudili smo se v Provansi v zgodnjih jutranjih urah.

Ogledali smo si tovarno mila, kjer so nas poučili, kako poteka izdelava mila. Tudi sami smo si lahko na milo odtisnili žig in si ga odnesli domov. Nadaljevali smo vožnjo do Avignona. Sprehodili smo se skozi staro mestno jedro, obdano z obzidjem, ogledali smo si most čez reko Rono, ki je znan že od 13. stoletja in papeško palačo. V restavraciji smo pojedli slastno večerjo in se odpravili spat.

V petek po zajtrku smo si ogledali ornitološki park, kjer domujejo jate flamingov. Nato smo si ogledali muzej znamenite provansalske sladice in jo tudi poskusili. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru Aix- en- Provence, mimo številnih vodnjakov, do ulice obdane s krošnjami platan in graščinami.

V soboto zgodaj zjutraj smo se odpravili na sprehod po mestu Cannes, po mestni peš coni in angleški aveniji v  Nici, obiskali parfumerijo in se poučili o nastanku parfumov. Sledil je ogled akvarija v Monaku. V večernih urah smo zaključili s kratkim sprehodom mimo igralnic v Monte Carlu. Sledila je nočna vožnja vse do jutranjih ur do Maribora.  

Nekaj utrinkov potepanja po Provansi, si lahko ogledate tukaj:

.