V sredo, 29. 5. 2019, je bilo v naši šolski avli precej živahno. Mladi gledališčniki in folkloristi so v treh ponovitvah zaigrali gledališko-pevsko-plesno predstavo z naslovom Hruške.

Mlajša gledališka skupina – MLADI GLEDALIŠČNIKI deluje v okviru interesne dejavnosti in sicer pod mentorskim vodstvom Nine Tomšič in Andreje Kuhar. Skupino sestavljajo učenke in učenci I. vzgojno-izobraževalnega obdobja. Z dramskimi uprizoritvami smo se sprva predstavljali na šolskem odru, od leta 2012 pa sodelujemo tudi na različnih srečanjih gledaliških skupin. V letih delovanja smo na oder postavili devet predstav. V letošnjem šolskem letu smo se ponovno odločili za sodelovanje s šolsko folklorno skupino SPOMINČICE, ki jo vodita mentorici Lidija Klančič in Petra Permozer. S skupnimi močmi smo ustvarili dramsko-plesno-pevsko predstavo Hruške. Predstavo smo zasnovali po koroški ljudski pravljici Hvaležni medved in črtici Ivana Cankarja, Pehar suhih hrušk.

Pri izdelavi scene sta nam pomagala učitelj Robert Hriberšek in učiteljica Suzana Knap, naše glasove pa je ozvočil hišnik Darko Kermauc.

Predstavo smo zaigrali v SNG Maribor v okviru območnega srečanja otroških gledaliških skupin MALI ODER in na šolskem odru za:

– za predšolske otroke Vrtca Tezno,

– za učenke in učence I. VIO OŠ Slave Klavore,

– za učenke in učence I. in II. VIO naše šole.

Predstavo bomo zaigrali tudi na letošnjem koncertu pevskih zborov Kdor poje, slabo ne misli.

Vsebina predstave:

Pripovedovalka dogajanje postavi pred kmečko hišo, pred katero sedi mati, ki šiva in prepeva sinku. Pred materjo se nenadoma pojavi rjavi medved in ta se ga zelo ustraši. Kmalu opazi, da z medvedovo šapo nekaj ni v redu. Zdelo se ji je, da medved prosi, da mu izdre velik črn trn. Ko jo je strah minil, mu je pomagala izdreti trn. Medved se je počasi skobacal nazaj proti gozdu, kar naenkrat pa se je obrnil in vzel zibelko. Nato se dogajanje preseli v izbo pri Cankarjevih. Pripovedovalka napove dogajanje, kako mati v omaro zaklene poln pehar suhih hrušk. Razigrana otroka Lina in Janez se z zvijačo dokopljeta do sladkih hrušk in se vsak dan na skrivaj sladkata. Sčasoma mati ugotovi, da v peharju ni nobene hruške več. Sprva je jezna, kasneje pa se razočarana skruši. Razveseli jo medved, ki ji prinese polno zibelko sladkih hrušk.

Spremembo dogajanja in povezavo med besediloma nakažejo folkloristi s svojimi pevsko-plesnimi vložki in ljudskimi otroškimi poigrankami.