Učenci 7. in 8. razredov, ki se učijo francoskega jezika, so se v času od 7. 11. do 11. 11. 2018, udeležili izleta v Pariz.

Na pot smo se odpravili v sredo popoldan. Vožnja je trajala do četrtkovih jutranjih ur. Sledil je celodnevni ogled in dogodivščine v Disneylandu.

Oba naslednja dneva smo preživeli ob raziskovanju Pariza in ogledu njegovih znamenitosti. V petek smo se najprej odpeljali do noterdamske katedrale, kjer po legendi domuje zvonar Quasimodo. Za tem je sledil ogled muzeja Grevin, v katerem smo se srečali z najbolj slavnimi ljudmi sveta – seveda ne osebno, le z voščenimi lutkami. V nadaljevanju smo v muzeju Fragonard spoznali način izdelave parfumov. V drugem delu dneva smo se vzpeli na najvišjo točko Pariza, na grič Montmartre (gora mučenikov), ki se v severnem delu mesta vzpenja 129 metrov visoko. Na njegovem vrhu, ki ponuja čudovit razgled, kraljuje čudovita bazilika Svetega srca (Sacré Cœur). Po sončnem zahodu smo z ogledom zunanjosti slavnega Moulin Rouge-a in osvetljenega Eifflovega stolpa, doživeli še nočni Pariz.

Naslednji dan smo se po 669 stopnicah povzpeli do drugega nadstropja Eifflovega stolpa (La Tour Eiffel). Z dvigalom smo se prepeljali še na vrh, od koder se je z višine 300 metrov ponujal nepozaben pogled na celotno mesto. Po spustu na trdna tla, smo si utrujene noge odpočili na ladjici, ob panoramski plovbi po reki Seni. Sledil je ogled delčka veličastnih umetnin muzeja Louvre, kjer smo se od blizu srečali tudi s slavno daVincijevo Mona Liso. Po končanem ogledu smo doživeli še vožnjo s pariškim metrojem, ki nas je prepeljal na Elizejske poljane (Champs-Élysées). Po sprehodu do osvetljenega Slavoloka zmage (Arc de Triomphe), smo se zvečer namestili v naš avtobus. Po dolgi vožnji smo se polni vtisov, v nedeljo v popoldanskih urah, vrnili v Maribor.

Nekaj utrinkov iz potepanja po Parizu, si lahko ogledate tukaj.